2024 maart en april

expositie BALANS LANDGOED KASTEEL GELDROP

 

Vanaf zondag 3 maart t/m zondag 28 april exposeert beeldend kunstenaar Harry de Beer (1949) zijn kunstwerken in kasteel Geldrop.
Voor De Beer is schilderen niet alleen
gericht op het eindresultaat, maar ook op de weg ernaartoe. Het schilderen is voor hem een manier om zijn gedachten en gevoelens op een indringende wijze vast te leggen in een
kunstwerk. In zijn oeuvre toont hij wat hem gedurende de afgelopen vijftien jaren heeft geïnspireerd en beziggehouden.
Landschappen, archeologie, boomstammen en lijnen en vlakken van kleur vormen de kernvan zijn werken. Zijn creaties variëren van figuratief of abstract met sporen van de realiteit; zeprikkelen de verbeelding en suggereren een alternatieve werkelijkheid
Leidend in zijn creatieve proces is de zoektocht naar een harmonie tussen de textuur van het doek en de verf zowel in termen van kleur dikte en helderheid, waarbij hij soms het licht- donker contrast extra accentueert. Zijn kunstwerken vertellen verhalen met verf, gestreken, gekrast of geplamuurd. Op die wijze laat hij verf, kwast en doek samensmelten tot een geheel van transparantie, beweging, leegte en diepte, om uiteindelijk tot een resultaat te
komen dat de verbeelding overstijgt.
Na de voltooiing van een kunstwerk verdwijnt de spanning van het creëren, waardoor hij kan loslaten en afstand nemen, wat hij ervaart als een artistieke bevrijding. Dat opent weer ruimte voor nieuwe ideeën, waarbij hij voortdurend zijn grenzen probeert te verleggen.

De opening is op zondag 3 maart. De expositie is gratis toegankelijk en loopt t/m 28 april.

De openingstijden zijn op donderdag, vrijdag, en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.
Extra open op zondag 23 maart (Kunstfair) en maandag 1 april (tweede paasdag Landgoed-dag).
Gesloten op eerste paasdag. Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl


De expositieruimtes van
kasteel Geldrop bevinden zich op de eerste verdieping en zijn rolstoel-toegankelijk.
Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop.
Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.

.............................................................................

 

2022 zondag 2, 9, 16 en 23 oktober

expositie DE WANDELGANGEN

Gemeentehuis, Vrijthof 9 Hilvarenbeek

Open 14.00 tot 17.00 uur

 

 

OP HERHALING ……

Na de abrupte beëindiging in maart 2020 van de expositie, door de pandemie, ben ik blij weer terug te zijn in de Wandelgangen. Het was een bewogen periode waarin ik in alle rust de inspiratie vond om te schilderen.

 

In het recente werk vormen vensters en boomstammen de belangrijkste thema’s. Architectuur en landschappen zijn in detail weergegeven.

 

Het heeft geleid tot werk in ‘clair’ en ‘obscur’, stammen in verfreliëf geplaatst voor een maagdelijk achterveld. Fragmenten van bomen die de verbeelding prikkelen en de suggestie geven van een werkelijkheid.

 

In mijn vensters wordt de realiteit uitgedaagd. Het tafereel richt zich op een innerlijke wereld. Verftoets, kleur en transparantie geven de stemming weer.

Onder de indruk van een bezoek aan het in 1944 vernietigde dorpje Oradour-sur-Glane in Frankrijk heb ik enkele schilderijen gemaakt van de nog aanwezige vensters in de ruïne van de kerk. De verschrikking van deze gebeurtenis, nu bijna 80 jaar geleden, heeft mij dermate aangegrepen dat ik dit op doek tot uitdrukking heb gebracht.

 

Deze schilderijen zijn nu in de Wandelgangen voor het eerst te zien naast een overzicht van het werk van de afgelopen jaren.

 

Op 2 oktober 2022 om 14.00 uur wordt de expositie geopend door

Jan van der Putten.

 

Tijdens de vernissage op zondagmiddag 2 oktober speelt de groep Simits Jiddische muziek.

 

(bijgaand foto expositie maart 2020)

 

             

 

 

2022  zaterdag 9 april en zondag 10 april

ART EINDHOVEN

Open 11.00 tot 17.30 uur

 

Klokgebouw 50  Strijp-S 

5617AB Eindhoven 

 

Gratis toegangskaarten (t.w.v. € 9,-) zijn via de volgende link

https://arteindhoven.nl/bezoeken aan te vragen.

De kortingscode is DLN-AE22 . Volg de aanwijzigingen op de website

Bij binnenkomst van het Klokgebouw wordt een catalogus met werk van alle deelnemers uitgereikt.

 

        afbeelding.png (99 KB)

 

 

 

2020 maart

EXPOSITIE IN DE WANDELGANGEN GEMEENTEHUIS HILVARENBEEK

 

In de wandelgangen van het gemeentehuis van Hilvarenbeek is op zondag 8, 15, 22 en 29 maart van 14.00 tot 17.00 uur mijn expositie ‘VERSCHUIVENDE BEELDEN’ te zien.

De vernissage is zondag 8 maart om 14.00 uur.

Beeldend kunstenaar Jan van der Putten houdt een openingswoord.

Persoonlijk ben ik alle zondagmiddagen aanwezig.

 

Verschuivende beelden.

    Lang geleden was ik in een verlaten atelier van een beeldend kunstenaar. Verfpotten, tubes en kwasten lagen overal verspreid. Aan de verfresten op de muren en de vloer was te zien dat het er heftig aan toe moet zijn gegaan. Dit beeld en de geuren maakten mij gelukkig!

    Acht jaar geleden woonden wij in de Franse Auvergne, midden in de bergen met weids uitzicht en ruimte alom.

Daar begon ik, in eerste instantie in olieverf, met het schilderen van geometrische figuren. Ik was immers architect geweest! Al snel veranderden de thema’s naar beweging van stromend water of sneeuw in een storm. Sfeerbeelden, monochroom van kleur. Vlakken met gedipte verflijnen.

    Terug in Nederland is het schilderen overgegaan in ‘platte’ landschappen. Opgebouwd uit fragmenten zoals gekanteld land, een achter verfhuid verdwenen einder en een tijdsmoment bij het vallen van de namiddag. Ik onderga een herinterpretatie van de horizon.

    In Kempenland vormen immense eiken boomlanen als beeldhouwwerken. Vormgegeven door de natuur, al of niet verwond. Dit fascineert en verwondert mij. Op doek geef ik er met kwast en paletmes gestalte aan, een eerbetoon. Abstractie van verschuivende beelden.

    Het fotograferen, vastleggen van momenten, is een andere uitdrukkingsvorm. Vaak vanuit de heup geschoten. Onderwerp, sfeer, detail, richting, licht, kleur of schittering. Ik leg het vast om in een later stadium te gebruiken ter ondersteuning van het schilderen en als inspiratie.

 

Harry de Beer

 

 

 

2018 oktober - november - december

 

De gemeente Eersel biedt tot eind december opnieuw aan twee Kempenaren een podium om hun artistieke werk in de hal van het gemeentehuis te exposeren.

 

Het werk van Nellie van de Pas uit Vessem bestaat uit porseleinen objecten met bloemen en stengels als bouwstenen. Het werk is getiteld 'Bevroren pracht'. Maagdelijk en puur komt het leven even tot stilstand.

 

'Verschuivende Beelden' in abstracte vorm, is kenmerkend voor de schilderijen van Harry de Beer uit Hooge Mierde. In het getoonde werk speelt diversiteit een grote rol. Geometrische vlakken en gedipte lijnen gaan in elkaar op en geven zo de indruk van een verhaal. Een subtiele verflaag wil rust en leegte uitbeelden. Compositie en betekenis zijn het uitgangspunt, ondersteund door kleur en verfbehandeling.

Harry, met architectuur als achtergrond, verhaalt en laat de kijker vrij verbeelden.

 

De expositie is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis Eersel.

 

    

 

2018 14 en 15 april 

KUNST EXPO EINDHOVEN 

beide dagen geopend van 12.00 tot 18.00 uur, gratis toegankelijk

CENTRUM VOOR DE KUNSTEN EINDHOVEN

(CKE/Muziekschool)

Pastoor Petersstraat 180

5612 LW Eindhoven

 

2018 juli

KUNSTROUTE PLESNOY FRANKRIJK

ATELIER ELLEN BELJAARS (beelden)

 

2017 juli - augustus - september

EXPOSITIE in GEMEENTEHUIS EERSEL

CURSISTEN ATELIER JAN VAN DER PUTTEN

 

Tijdens de maanden juli, augustus en september zullen de cursisten, die begeleid worden door Jan van der Putten, hun resultaten tentoonstellen in het gemeentehuis van Eersel.

 

  

Jan van der Putten stelt zijn atelier in Hoogeloon open voor hen, die graag onder begeleiding willen werken aan verdere ontwikkeling van hun beeldende kwaliteiten. De cursisten werken aan een eigen thema en komen tijdens 6 sessies in het atelier van Van der Putten bij elkaar. Er is geen sprake van een cursorische opzet. De diversiteit van de resultaten laat dat zien tijdens de opstelling in het gemeentehuis. Verf opbrengen, krassen, tekenen etc…..kan iedereen! Met begeleiding kom je steeds verder en ontstaan er onverwachte resultaten, die niet alleen zich ontwikkelen door de begeleiding van Jan van der Putten maar (vooral) ook door onderlinge dialoog.

Citaten van exposanten: “ Gelaagdheid, materialiteit, zoekend naar… Evenwicht aanbrengen vanuit ‘chaos’. Weergave van wat in me leeft. Het kwetsbare rijstpapier spreekt me aan.”

“ De uiteindelijke resultaten zijn niet consistent. Het zijn korte avontuurtjes van techniek, beeld en kleur. Ik twijfel……….Schilderen is voor mij ontdekken hoe verf, kwast, paletmes, doek, kleur etc…tot een eenheid komt waarbij structuur en vorm altijd met elkaar te maken hebben.”

In het gemeentehuis treft u informatie aan van de exposanten.

 

Open: ma-di-do 9.00u-17.00u

            wo 9.00u-20.00u

            vr 9.00u-12.00u

 

2016 16 juillet - 24 aout

EXPOSITIE ATELIER ELLEN BELJAARS PLESNOY FRANKRIJK

 

 

magazine